Hvordan du skal vaske huset ditt utvendig

Slik vasker du huset ditt utvendig

 1. Del opp veggen i mindre områder og jobb deg gjennom et og et felt. Å bruke kjemi direkte på veggen kan føre til skjolder. Spyl derfor alltid først over veggen med vann før du legger på kjemi og børster et lite område av gangen.
 2. Husk alltid å legge på kjemi nedenfra  og oppover og sørg for at kjemien aldri tørker inn. Et godt tips er å vaske huset når det er overskyet eller lett regn. La får kjemien tid til å virke (se fabrikantens anbefaling)
 3. Sørg for å holde veggen fuktig slik at kjemien ikke tørker ikke inn. Bruk en børste/skrubb som er påmontert et langt skaft der du har mulighet, da gir et bedre resultat enn å måtte sjonglere i en stige.
 4. Husk at huset er bygget for å holde ute vann som kommer ovenfra, ikke fra undersiden. Vask alltid ovenfra og ned for å unngå at vannet går feil steder. Ikke gjør samme feilen som han på bildet her. Ved bruk av riktig kjemi og børste skal det være mulig å skylle av skitten som har løsnet med vann fra hageslangen.
 5. Å spyle med hageslangen tar tid og du kan være nødt til å bruke børste også ved avskylling. Det er fristende å bruke en høytrykkspyler, men husk å bruk den forsiktig. Husk at du ikke skal spyle vekk skitt og sopp fra husveggen, den jobben er det kjemien og børstingen som skal gjøre. Høytrykkspyleren eller hageslangen skal kun bruke for å skylle av det som nå er løst.Ved feil bruk av høytrykkspyler kan du gjøre stor skade på treverk og maling enn det gjør nytte. Du må derfor aldri bruke en “turbo-dyse” eller tilsvarende.På vegger og områder som står i skyggen dannes det lettere svertesopp og alger. Her kan det derfor være nødvendig å bruke kjemi som inneholder en algedreper eller å påføre algedreper som en egen prosess i etterkant.

  Dersom det ikke er vasket godt nok risikerer du å at malingen ikke holder så lenge som lovet av produsenten, og da forsvinner jo mye av poenget med å male.

  Sopp og alger 

  Hvis du opplever at det er en større utfordring med sopp og alger nå enn før så har du helt rett. Milde vintre og stadig strengere krav til miljøvennlig maling er noen av årsakene til at det er større behov for å vaske huset utvendig enn det var for bare noen tiår siden.

  Spesielt lyse farger er utsatt for angrep fra svertesopp og det ser ut til at du må male på nytt. Ved å vaske panelet/muren jevnlig får ikke svertesoppen tid til å feste seg godt. En grundig vask med mild kjemi er derfor ofte tilstrekkelig for å fjerne alger og hindre nye angrep.

  Derfor bør du vaske for å fjerne sopp og alger

  I svertesopp og alger er det levende mikroorganismer. Derfor anbefaler malingsprodusenter at du vasker huset hvert år. Da blir svertesoppen kun liggende på utsiden av malingen og er lett å fjerne. Svertesopp og alger vil over tid trenge inn i porene på malingen og få den til å sprekke opp og dermed redusere malingens levetid.

  Hvis du trenger å male huset ditt

  Selv om du er flink til å vaske huset jevnlig, så vil det være nødvendig å male det til slutt.  Da er det viktig at du bruker kraftigere kjemi som matter overflaten og åpner porene. På den måten får ny maling et godt feste til underlaget. Bruk alltid børste for å komme til i alle hjørner av fasaden.

  Selv om du tilsynelatende klarer å fjerne svertesopp og alger så er det også viktig å bruke en sopp og alge-dreper før du maler på nytt. Siden svertesopp og alger er levende mikroorganismer vil de lage en tynn film mellom gammel og ny maling. Denne filmen gjør at malingen ikke får det feste den skal ha og du øker sjansen for at malingen begynner å flasse lenge før garantien fra produsenten går ut. Så et godt grunnarbeid er viktig for at du skal få igjen for all den tid og penger du har brukt på å male opp fasaden.

  Husk din egen sikkerhet

  Betyr miljøvennlig kjemi at den er vennlig mot deg og din helse? Nei det er en feiloppfatning. Miljøvennlig betyr kun at kjemien er biologisk nedbrytbar og ikke gir noen varig skade på naturen. Den kan derimot gi alvorlige skader for mennesker, så ta dine forhåndsregler.

  Enten du legger på kjemi med lavtrykkssprøyte  eller direkte på børsten bør du bruke beskyttelsesbriller og unngå å puste inn evt sprøytetåke, så bruk vernemaske. Hvis du har et fint blomsterbed kan du beskytte det ved å dekke over det mens du gjør jobben. Flytt bilen og andre gjenstander som kan få sprøytetåke på seg og dermed bli skjoldete.

  Hvis du må bruke stige for å komme til på områder som er høyt oppe er det viktig at du har en god stige og at du har sørget for at underlaget til stigen er helt trygt.

  Følg bruksanvisningen på produktet nøye slik at du får best mulig resultat. Overdosering av kjemi gir ikke bedre resultat.

  Ønsker du å bruke tiden din på andre ting?

  Kanskje føler du mer for å bruke tiden din på andre ting enn å vaske huset utvendig. Vi kan hjelpe deg med å utføre jobben slik at du kan bruke tiden din på det som betyr mer for deg. Kontakt oss på post@renservice.no eller 22 06 06 00 for et uforpliktende og gratis tilbud.

  Vask huset utvendig  – utsett å male

  En grundig vask av huset forlenger levetiden på panelet og det hindrer soppangrep. Det gjør at malingen holder lenger og at du derfor ikke trenger å male så ofte.

  Der fikk du en oppsummering av hvorfor du bør vaske huset ditt.  Men les også hvordan skal gå fram når du skal vaske huset.