Hvorfor vaske huset utvendig?

Med økende luftforurensing og fuktigere klima, er det behov for å vaske huset en grundig utvendig. Flere og flere anbefaler at du gjør det 1 gang pr år for å holde huset vedlike. Med stadig nytt utstyr på markedet er det mulig å gjøre det forholdsvis fort og enkelt, så det er noe du bør prioritere.

En ting er at forurensning og skitt går utover fargen på huset, men visste du at skitne vegger tiltrekker seg fukt? Jo mer fukt, jo raskere blir det skade på treverket fordi det skaper gode vekstforhold for mikroorganismer som sopp og alger som trenger seg inn i porene på malingen og ødelegger den. Så jo oftere du vasker jo lengre holder malingen eller beisen. Og det er jo motiverende når du vet hvilken jobb det er å male huset.

Vask huset årlig

Tanken om å vaske huset årlig kan virke litt avskrekkende, men jo oftere du gjør det jo enklere blir jobben.

En dag som det ikke er sol er faktisk den beste dagen å rengjøre huset på, så du slipper å bruke “soldagene” i ferien. For å få et godt resultat trenger du at husveggen holdes fuktig og at såpen får tid til å virke, men ikke tørke inn. Så en lett overskyet dag, kanskje med litt duskregn er helt perfekt!

Sånn går du fram:

  1. Start med å blande ut kjemien i henhold til bruksanvisning. Ikke “slump” i litt ekstra for å øke effekten, det er det motsatte som skjer ved både over- og underdosering. Dersom du ikke skal male huset på nytt er det viktig at kjemien ikke er for sterk, da kan du risikere å gjøre malingen matt.
  2. Sprøyt alltid blandingen på veggen ved å starte nederst og jobb deg så oppover. Det er 2 grunner til det: For første er husveggen alltid mest skitten nederst. For det andre vil det bli stygge rennemerker dersom du kjemi og skitt får renne nedover en tørr vegg. Det enkleste er å benytte en lavtrykksprøyte for å legge ut kjemien.
  3. La såpen virke så lenge det er anbefalt og pass på at det ikke tørker inn. Spesielt er det viktig å holde veggen fuktig dersom du må vaske i sol, pass på at du fukter både før du har på rengjøringsmiddelet og holder det fuktig underveis.
  4. Når kjemien har fått tilstrekkelig virketid, børster du over veggen med en halvstiv kost/børste som du har på et forlengelsesskaft for å komme til over alt. Ved å dyppe den i vaskeblandingen for så å skrubbe veggen får du maksimal effekt. Fortsatt er det viktig å starte nederst og gå oppover.
  5. Dersom du har mye algevekst på huset bør du finne en kjemi som i tillegg til å vaske også dreper algesporene/røttene.
  6. Til slutt skyller du av veggen med en hageslange for å få av vaskemiddel og skitt som har løsnet. NB! Avskylling skal alltid skje ovenfra og ned for å unngå at vannet trenger inn steder det ikke skal.

 

Ønsker du hjelp og råd? Kontakt oss på 22 06 06 00 eller post@renservice.no