Hvor mye snø tåler taket ditt ?

Med de snømengdene som har kommet nå er det lurt å stille seg  spørsmålet: Hvor mye snø tåler  tåler taket mitt?

Et tak med snø på kan gi oss gode minner fra hytteliv og skiturer med Kvikk-lunsj og appelsiner. Men resultatet av for mye snø kan gi store skader på tak og bygninger. Sjekk derfor hvor mye snø taket ditt tåler. Her finner du gode retningslinjer for din bolig.

 

Når er huset ditt bygget?

Hvordan boliger har blitt bygget har utviklet seg mye de siste 100 årene, og dermed også belastningen taket tåler. Ut fra byggeår er det mulig å anslå hvor mye snø taket tåler før det må måkes. Til å begynne med kan du oppleve at ører og vinduer begynner å gå tregt. Deretter er knirk og smell i konstruksjonen er et varsel om at det er påkrevd å måket taket.

I følge SINTEF  er hus som er oppført mellom 1950 og 1979 vanligvis konstruert slik at det tåler inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket.

Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Det er et godt tips å finne beregningsgrunnlaget for din bolig, evt hør med kommunen din. Dersom taket skal tåle 250 kg per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kg per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd og det er lurt å måke før snøen blir tung og våt. Vær spesielt oppmerksom på synlige nedbøyninger eller andre endringer i bygningen.